Talo

Siisti työmaa auttaa saavuttamaan nolla tapaturmaa -tavoitteen. Hyvä järjestys ja siisteys ovat niitä perusedellytyksiä, joilla turvallinen työmaa luodaan. Suuri osa rakennusmailla sattuvista työtapaturmista liittyy liukastumiseen, kaatumiseen tai putoamiseen. Riskit kaatua vähenevät huomattavasti, kun kulkuväylät ovat vapaita kaikista ylimääräisistä tavaroista ja roskista. Klassisen banaaninkuoren lisäksi maassa voi olla liukastumisen aiheuttavia muoviroskia tai lapioita ja vasaroita, joihin saattaa kompastua. 

Kun työntekijät sitoutuvat pitämään työmaan siistinä, viemään käyttämänsä tavarat aina heti käytön jälkeen paikoilleen ja siivoamaan mahdolliset sotkut, on järjestystä helppo ylläpitää. Tavaroille pitää luoda asianmukaiset säilytystilat. Harjoja ja lapioita voidaan roikottaa vaikka seinäkoukussa. Isommille työvälineille kannattaa hankkia esimerkiksi lukittavia kontteja. Siisti työmaa viestii laadusta niin työn tilaajille, ohikulkijoille kuin muillekin työmaalla tai sen läheisyydessä liikkuville. Lisäksi aikaa ei kulu tavaroiden etsimiseen, kun kaikki tietävät, minne ne kuuluu viedä askareiden päätteeksi.

Jätehuoltokin pitää suunnitella

Hyvin suunniteltu jätehuolto säästää tilaa, sillä epämääräisiltä jätekasoilta vältytään. Jos jäteastioita on tarpeeksi monta ja mahdollisesti useammassa eri paikassa, roskat löytävät todennäköisemmin oikeaan osoitteeseen. Mitä helpommin jäteastiat ja -lavat ovat saavutettavissa, sen parempi. Jos käsillä on vain pieni määrä jätettä, on suuri kiusaus jättää se odottamaan uusien jätteiden kertymistä, kuin lähteä viemään jätteitä pitkän matkan päässä tai hankalasti saavutettavissa paikassa olevaan jäteastiaan.

Riittävän usein tehdyt tyhjennykset ovat tarpeen – muuten jätelavat ja jäteastiat rupeavat pursuilemaan yli. Se on aina turvallisuusriski, sillä väärässä paikassa olevat jätteet lisäävät liukastumis- ja kompastumisriskiä. Lisäksi jätelavan reunojen ulkopuolelle sojottavat puut tai esimerkiksi lasit voivat aiheuttaa jäteauton kuljettajalle viiltohaavoja tämän peittäessä lavaa kuljetusta varten.

Jätehuolto

Miten erottua edukseen ja pitää työmaa siistinä?

Kuten edellä todettiin, siisti työmaa huomataan ja se kertoo laadukkaasta ja luotettavasta toimijasta. Koska lisäksi on kyseessä työntekijöiden turvallisuus, kannattaa siisteyteen panostaa. Siisteys lähtee jo työmaan aidasta. Asianmukainen, siisti ja suoraan asennettu aita, missä on asiallinen kulkuportti, kertoo jo paljon urakoitsijasta ja siitä, millaista toimintaa aidan takana on odotettavissa.

Siisteys vaikuttaa työturvallisuuden lisäksi myös työmaan viihtyisyyteen. Jos työmaa ja taukotupa pidetään siisteinä, on töissä mukavampaa. Hyvän järjestyksen ylläpitämisellä on myös taloudellinen merkitys. Sairaspoissaolot vähenevät, ja työvälineet pysyvät paremmassa kunnossa, kun ne eivät loju siellä täällä ruostumassa. Joidenkin tutkimusten mukaan tavallisen kerrostalon putkiremontin yhteydessä jopa 60 prosenttia työntekijöiden työajasta kuluisi tavaroiden ja materiaalien etsiskelemiseen, huolimattomuusvirheiden korjaamiseen ja muuhun tuottamattomaan työhön. Se, että jokainen tietää, mihin vasara kuuluu viedä ja mistä sen seuraavan kerran löytää, tehostaa työtä ja vähentää hermojen kiristymistä.

Äidin opit käyttöön?

Äiti opetti, että sänky pitää pedata joka aamu, omat jäljet pitää siivota ja että tavarat pitää viedä aina takaisin paikoilleen. Pedattu sänky saa koko huoneen siistimmän näköiseksi, mutta se myös motivoi pitämään paikat sen ympärillä siisteinä, eli viemään käytetyt vaatteet pyykkikoriin ja siivoamaan legot koppaan. Kun omat jälkensä siivoaa sitä mukaa kun tulee sotkeneeksi, ei koskaan tarvita varsinaisia suursiivouksia. Jos maitolasi kaatuu kotona pöydälle tai kissa oksentaa lattialle, todennäköisesti siivoat sen saman tien. Miksi heittäisit töissäkään jätteitä maahan tai jättäisit jäteastian tyhjentämättä vuorosi päätteeksi? 

Työmaan tai rakennusalueen pysyminen siistinä on kiinni pienistä asioista, joihin jokainen voi vaikuttaa. Jos työkaveri ei muista viedä vasaraa paikoilleen tai kuljettaa roskia niille varattuun paikkaan, voi asiasta huomauttaa ystävällisesti – siihen ei tarvita esimiestä. Siistin työympäristön avaimet ovat kaikkien käsissä. Esimies ja työnantaja huolehtivat siitä, että työvälineille, roskille, rakennusmateriaaleille ja muille tarvikkeille on asianmukainen paikka, oli se sitten varastokontti, siivouskaappi, jätelava tai seinänaulakko. Jos näin ei ole, asiaan on hyvä vaatia muutosta.

Työmaan ongelmakohtia voidaan käydä läpi yhteisissä palavereissa. Kotioloissa sellaisia paikkoja, joihin ylimääräistä tavaraa tuppaa kertymään, ovat muun muassa tiskipöytä ja eteisen taso. Tiskialtaaseen kertyy pesemättömiä astioita, vaikka ne olisivat olleet laitettavissa astianpesukoneeseen samassa ajassa. Se, ettei niitä ole laitettu astianpesukoneeseen, johtunee siitä, ettei kukaan ole tyhjentänyt konetta. Tällöin on hyvä sopia astianpesukoneen tyhjentämisvuoroista. Mikä on vastaava ongelmakohta työmaalla; miten siihen voisi puuttua?